‘Toegankelijke dienstverlening voor doven en slechthorenden’

In gebarentaal een verhuizing doorgeven, of melding maken van hinderlijk geplaatste fietsen? Dove en slechthorende Utrechters kunnen sinds deze zomer gebruikmaken van een zogeheten online ‘tele-tolk’ van hun gemeente. ‘We willen graag gastvrij zijn’, aldus Linda Voortman, wethouder Publieksdienstverlening in Utrecht. ‘De gebarentolk als extra dienst is weer een stap vooruit in toegankelijke dienstverlening voor iedereen.’

Met de tele-tolk kunnen inwoners van de gemeente Utrecht in gebarentaal videobellen en chatten. Dat werkt eenvoudig via de contactpagina van de gemeente Utrecht. Een dove of slechthorende komt, na het klikken op het logo ‘Bel met Teletolk’, in contact met een medewerker van tolkcentrum Berengroep.

Deze gebarentolk voert vervolgens het gesprek via de webcam met de Utrechter, en heeft tegelijkertijd telefonisch overleg met een medewerker van het Klantcontactcentrum van de gemeente Utrecht. Die voedt de tolk met informatie zodat hij juiste vragen stelt.

‘Zo kunnen doven en slechthorenden ook bij ingewikkelde vragen of verzoeken met de gemeente praten, zonder dat ze zelf een tolk hoeven in te schakelen’, zegt wethouder Voortman. Afgelopen maanden kwam een breed palet aan vragen bij de teletolk binnen. Die gingen onder meer over het verkrijgen van een huurwoning, het doorgeven van een verhuizing, elektriciteit, water, hinderlijk geplaatste fietsen en een gasstoring. ‘Eigenlijk vergelijkbaar met vragen die iedere inwoner aan de gemeente stelt’.

Maar wat is de toegevoegde waarde van de gebarentolk als doven of slechthorenden ook kunnen e-mailen met de lokale overheid? Volgens Hadassa Koopmans, woordvoerder bij de gemeente Utrecht, is gebarentaal de eerste taal voor veel mensen die sinds hun geboorte doof of slechthorend zijn. ‘Geschreven Nederlands is meestal een tweede taal. Daardoor kunnen zij zich vaak minder soepel uitdrukken dan horenden’, aldus Koopmans.

De gemeente Utrecht is niet de eerste gemeente die het systeem gebruikt. Eind vorig jaar startte Leusden met een pilotversie van het project. Volgens Koopmans is de gebarentolk in Utrecht een blijvertje. ‘De Teletolk past bij ons streven om onze dienstverlening voor iedereen zo toegankelijk mogelijk maken. Die testen we voortdurend bij verschillende doelgroepen.’

Week van de toegankelijkheid
Vanaf volgende week organiseert Ieder(in), een landelijk netwerk van mensen met een beperking en chronische ziekte, de ‘Week van de Toegankelijkheid’. Daarin wordt aandacht gevraagd voor het verbeteren van zowel off- als online dienstverlening. Door heel het land worden activiteiten georganiseerd, ook in de gemeente Utrecht.

Vorig nieuwsberichtVolgend nieuwsbericht