Reinier van Zutphen, Nationale Ombudsman, houdt de eerste Digitale Burgerschapslezing Nederland. Deze jaarlijkse lezing en ontmoeting heeft plaats op dinsdag 11 februari vanaf 14.00 uur in perscentrum Nieuwspoort, Den Haag.
Digitale dienstverlening: waar is de burger mee geholpen?
Het onderwerp van de lezing door Van Zutphen sluit nauw aan op de opdracht die stichting Digitaal Burgerschap Nederland (DBN) zich stelt. De Nationale ombudsman ontvangt dagelijks klachten van mensen over situaties waarin het misloopt met de overheid. Veel klachten worden opgelost door de weg te wijzen naar het juiste loket, advies te geven of onderzoek te doen. Ook worden overheden uitgedaagd om anders te kijken naar hun werk en hun dienstverlening, en zo het perspectief van de burger mee te nemen.
Daarbij blijkt dat het steeds vaker over digitale dienstverlening en communicatie door de overheid gaat. De overheid verleent haar diensten steeds vaker digitaal, en zoekt daarbij naar hoe dat het beste kan. Uit de klachten die de ombudsman ontvangt, blijkt dat er nog flinke verbetering mogelijk is. Maar waar moet de digitaliserende overheid rekening mee houden, ook om te zorgen dat haar dienstverlening de toegankelijkheid en gebruiksgemak voor de burger daadwerkelijk vergroten? Wat betekenen die begrippen eigenlijk en hoe organiseert én borgt de overheid deze in haar denken en doen? Kortom: waarmee zijn burger én overheid het beste geholpen?
Tijdens zijn lezing verkent ombudsman Reinier van Zutphen antwoorden op deze vragen aan de hand van voorbeelden uit zijn dagelijkse praktijk.
Sociale Digitale Standaard
De Digitale Burgerschapslezing is een initiatief van stichting DBN. Samen met uiteenlopende betrokkenen draagt DBN bij aan een betere digitale dienstverlening en communicatie door de overheid. Zo ontwikkelt DBN hiervoor een sociale digitale standaard. Naast publicaties vormen uiteenlopende activiteiten van DBN hiervoor de voedingsbron. Een van deze activiteiten is deze Digitale Burgerschapslezing Nederland.