Coronacrisis brengt debat over digitale ethiek in stroomversnelling

Foto van minister De Jonge (VWS)
Foto: Martijn Beekman (VWS)

Minister De Jonge (Volksgezondheid) pleit in de coronacrisis voor een app die kan helpen verspreiding van het virus terug te dringen. Dit initiatief zou de digitale aanwezigheid van de overheid aanzienlijk vergroten, wat het des te belangrijker maakt dat de dienstverlening en communicatie soepel verloopt. Het voedt ook het publieke en politieke debat over de ethiek hiervan. Stichting Digitaal Burgerschap Nederland werkt aan een Sociale Digitale Standaard die wil bijdragen aan een maatschappelijk verantwoorde inzet van digitale dienstverlening en communicatie.

Niets zet aan tot actie als een crisis, dat lijkt bevestigd door de corona-pandemie. De 1,5-meter-samenleving neemt een steeds concretere vorm aan. Lessen, vergaderingen en conferenties blijken plots prima vanuit huis gedaan te kunnen worden, files zijn voor een groot deel verdwenen, en voorlopig is de lucht gezonder. Aan de andere kant zijn er ook problemen met een snelle digitalisering. Zo berichtten verschillende kranten over een toename in internetcriminaliteit, en blijken digitale vergaderingen makkelijker om in te breken dan fysieke.

Terecht komt ook de vraag op hoe permanent de huidige digitaliseringsgolf is. Naarmate de tijd voortschrijdt klinkt de roep om een versoepeling van de maatregelen steeds luider, en wordt er veel gedacht over hoe deze versoepeling bewerkstelligd kan worden zonder dat we een nieuwe uitbraak van het virus teweeg brengen.

Maar hoewel men reikhalzend uit lijkt te kijken naar de versoepeling van de maatregelen, zijn er ook mensen die sceptisch zijn over de kosten van die versoepeling. Op het moment wordt er gepraat over het ontwikkelen van een app, wat zowel in de politiek als in het publieke debat veel vragen oproept.

Aan welke eisen moet een app voldoen? Zal de app verplicht worden? Kan men überhaupt een app verplichten voor mensen die geen smartphone hebben? Hoe wordt de privacy gewaarborgd? Hoe wordt ervoor gezorgd dat de app gebruiksvriendelijk is voor alle delen van de samenleving?

Deze tijd benadrukt het belang van deze vraagstukken, en deze vraagstukken benadrukken het belang van de discussie die we erover moeten hebben. Als Nederland en als Europa is het belangrijk om op de digitale transitie voorbereid te zijn en een antwoord klaar te hebben op fundamentele vragen die digitalisering met zich meebrengt. Aan welke criteria moeten digitale diensten in ons land voldoen? Hoe maken we de afweging tussen privacy en toegankelijkheid, tussen outsourcen of eigen innovatie, tussen toegankelijkheid en dwang? Daarom werkt Stichting DBN aan een Sociale Digitale Standaard. Een digitaal akkoord tussen overheden, industrie en samenleving is nu noodzakelijker dan ooit.

Vorig nieuwsberichtVolgend nieuwsbericht