Enthousiaste medewerkers van DDA-leden spelen Serious Game voor zorgvuldige inzet van technologie bij pandemie

Twee teams van elk vijf medewerkers van DDA-leden speelden op 29 november in Utrecht een Serious Game. Hiermee begaven zij zich in de eerste honderd dagen van de coronapandemie. In dit spel adviseerden de teams de minister van Volksgezondheid over de inzet van technologie om de pandemie te bestrijden. Het enthousiasme waarmee de teams deelnamen aan de Serious Game, trof spelleider professor dr Wolfgang Ebbers. Dat enthousiasme kwam ook tot uitdrukking in de oproep van deelnemers aan anderen zich te wagen aan dit 100 dagen spel.

Tijdens de coronacrisis hielpen enkele DDA-leden mee om bliksemsnel diverse applicaties te maken, zoals de CoronaMelder en de CoronaCheck app. De serious game, eerder ontwikkeld en succesvol gelanceerd, baseert zich op het toetsingskader ingebruikname technologie infectieziektenbestrijding. Ebbers en zijn team tekenen hiervoor, nadat zij zich bogen over alle lessons learned. Ook een deel van de achterban van DDA droeg bij aan dit kader. 

Ebbers deed in de afgelopen drie jaar de evaluatie van CoronaMelder en CoronaCheck. 

Minister dr Ernst Kuipers van VWS deelde eerder dit jaar het toetsingskader met de Tweede Kamer. Ebbers adviseert bij een pandemie verschillende maatschappelijke waarden en belangen zorgvuldig af te wegen als het gaat om de inzet van technologie. 

Samen sneller betere beslissingen nemen 

Om te voorkomen dat de evaluatie en aanbevelingen in een la verdwijnen namen Ebbers en zijn mensen het initiatief om naast het toetsingskader, de Serious Game te ontwikkelen. De game bootst diverse scenario’s rondom virusuitbraken en de inzet van technologie na. Het doel van het spel is om alle betrokken partijen (van ministeries tot bedrijfsleven) kennis te laten maken met elkaars belangen, en bij een eventuele volgende pandemie samen sneller betere beslissingen te nemen bij de inzet van technologie voor infectieziektebestrijding. De Serious Game bouwt met andere woorden aan je pandemische bereidheid. Zie voor de speluitleg via deze link.

De wegen van Ebbers en de branchevereniging kruisen elkaar ook in stichting Digitaal Burgerschap Nederland (DBN), een initiatief van DDA. Ebbers zit vanuit de wetenschap in het stichtingsbestuur. Hierin werkt hij ook mee aan de Sociale Digitale Standaard, waarmee DBN bij wil dragen aan een steeds betere digitale dienstverlening door overheden. Als bijzonder hoogleraar bij de Erasmus Universiteit Rotterdam en adviseur van PBLQ helpt Ebbers de overheid bij onderwerpen als inclusie, gedragsbeïnvloeding en robotisering. 

Vorig nieuwsberichtVolgend nieuwsbericht