Lancering Digitale Europese wallet eind deze zomer

Nederland is druk bezig met de invoering van de Europese digitale portemonnee (eID). Al eind deze zomer moet de app klaar zijn voor lancering. Met deze digitale portemonnee kunnen burgers zich straks identificeren bij overheidsinstanties en bedrijven. Ook kunnen zij aangeven welke gegevens zij wel, en welke gegevens zij niet willen delen met verschillende instanties en bedrijven. 

Alle gegevens op één plek

In de digitale wallet komen alle persoonsgegevens bij elkaar: je rijbewijs, ID-kaart, huwelijksakte en bijvoorbeeld je diploma’s. Deze gegevens zijn nu ook al bekend bij de overheid, maar liggen bij verschillende loketten. Met het nieuwe systeem moet het in de toekomst makkelijker worden je te identificeren in de hele EU of om bijvoorbeeld een hypotheek af te sluiten

Baas over eigen gegevens

De wallet kan niet alleen worden gebruikt om je te identificeren bij de nationale overheid, provincie of gemeente maar ook bij (gecertificeerde) bedrijven, zonder al je persoonsgegevens te delen met derden. Om bijvoorbeeld aan te tonen dat je meerderjarig bent bij de slijter hoef je in de toekomst niet meer je hele ID-kaart te laten zien(inclusief BSN-nummer en volledige naam) maar slechts een verklaring dat je meerderjarig bent uit de applicatie.

Bestaande applicaties

Helemaal nieuw is de digitale portemonnee niet. Grote tech-bedrijven hebben al wallets uitgegeven. Denk bijvoorbeeld aan de Apple Wallet. In de Verenigde Staten kan deze in sommige staten al worden gebruikt om documenten zoals rijbewijzen en ID-kaarten in te bewaren. Deze commerciële wallets staan echter niet altijd onder Europees toezicht. Reden voor de Europese Commissie om lidstaten zelf een wallet te laten ontwikkelen. Het moet in de toekomst voor gecertificeerde commerciële partijen ook mogelijk worden om zelf een wallet uit te geven voor EU-burgers.

Nederland loopt voorop

De implementatie van de eID wordt aan de lidstaten zelf overgelaten. Nederland hoopt eind deze zomer de digitale wallet te lanceren. In 2025 zou de ID-wallet in de gehele EU volwaardig te gebruiken moeten zijn.

Volgens staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) moet de app aan de hoogste veiligheidseisen gaan voldoen. Het gebruik van de app is op basis van vrijwilligheid. Lidstaten zijn echter wel verplicht om een wallet aan te bieden.

Zorgen privacy

De ontwikkeling van de wallet brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Experts hebben in het verleden al hun zorgen geuit over de beveiliging van de applicatie en de mogelijkheden van een hack. Daarnaast is van belang dat ook mensen zonder de app zich kunnen blijven identificeren.

Open Source

Door in de volledige openheid te werken hoopt de overheid op vertrouwen van de burger en experts in de veiligheid, privacy en toegankelijkheid van de applicatie. De wallet is open source en de broncode is dan ook online te raadplegen.

Benieuwd naar de voortgang? De ontwikkeling van de applicatie is te volgen via Pleio, GitHub en Figma.

Pleio

GitHub

Figma

Vorig nieuwsberichtVolgend nieuwsbericht