Voorzitter DBN pleit voor ministerie van Digitale Zaken

Bron: Stichting Digitaal Burgerschap Nederland

Om succesvol te digitaliseren moeten de Nederlandse overheid terug naar de tekentafel, met een ministerie van Digitale Zaken dat de basis legt voor volwaardig digitaal burgerschap. Dat betoogt Ivo Roefs, voorzitter van stichting Digitaal Burgerschap Nederland, in een opinie-artikel in Binnenlands Bestuur.

Roefs pleit voor ‘een centrale internetomgeving, gekoppeld aan de databases van de verschillende ministeries en overheidsdiensten, biedt de mogelijkheid digitale dienstverlening op te bouwen die de vragen en behoeften van mensen centraal stelt in plaats van regels, procedures en organisatiestructuren. Natuurlijk moet zo’n omgeving veilig en betrouwbaar zijn, maar ook flexibel; is er morgen een nieuwe wet of regel, dan moet er makkelijk een module aan te koppelen zijn’.

Invoeren kan volgens Roefs gefaseerd. ‘Elk jaar worden zo’n 200.000 Nederlanders 18 jaar; een generatie die zijn leven heeft georganiseerd rondom de smartphone. Bouw om te beginnen voor hen een digitale overheid, leer daarvan en voeg gedoseerd groepen toe. Een overheid die zichzelf opnieuw uitvindt, geeft deze generatie als eerste een echt digitaal burgerschap.’

Lees het hele opinie-artikel hier

Vorig nieuwsberichtVolgend nieuwsbericht